donderdag 29 oktober 2009

Storing op website verholpen

Recent was er een storing op onze fotocollectie-site. Op de een of andere manier was de link naar het stadsarchief verbroken. Gelukkig werden wij op de hoogte gesteld door een bezoeker van de website dat dit speelde en hebben we de link in rap tempo hersteld. Indien u ook slachtoffer bent geworden van dit ongemak, onze excuses hiervoor.

donderdag 22 oktober 2009

Fotobewerken op sneltreinvaart

Een van de werkzaamheden van het beheren van de Fotocollectie J.L. Scherpenisse is het reproductieklaar maken van de beelden. Een monikkenwerkje dat vele uren in beslag neemt.

Door de grote drukte op het bureau kwamen we hier niet echt aan toe en beperkte wij ons tot het uitstippen van beelden tot bestellingen die wij binnen kregen. Kortom, we gingen pas investeren zodra hier een directe aanleiding voor was.

Dat de crisis ons bureau raakt zal niemand verbazen, we zijn immers niet de enige die daar "last" van heeft.

Het positieve is nu wel dat de uren die vrijkomen het mogelijk maakt de beelden van de Fotocollectie in sneltreinvaart te kunnen bewerken. Dit vergroot de kans dat zodra iemand een beeld direct wilt gebruiken wij dit beeld ook direct kunnen leveren.

vrijdag 16 oktober 2009

Tentoonstelling 21 beelden Fotocollectie J.L. Scherpenisse abrubt afgebroken.












Afgelopen week kreeg ik een mailtje van de Athenaeum Amsterdams Historisch Museumwinkel met de mededeling dat de interne verhuizing in het Amsterdams Historisch Museum nu bijna van start gaat.
Hierdoor hebben ze de tentoonstelling met 21 fotoafdrukken van J.L. Scherpenisse abrubt moeten afbreken. In de planning stond nog een finisage die nu helaas niet doorgaat.

De aanleiding voor de tentoonstelling was het boek "Amsterdam een eeuw geleden". De tentoongestelde beelden staan ook allemaal in dit boek. De afdrukken zijn geproduceerd door Peter Paul Huf.

dinsdag 13 oktober 2009

De natuur is de leermeester van het leven

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat ik vandaag een oud filmpje van Amsterdam uit 1910 zou tonen. Helaas kwam ik erachter dat degeen die dat filmpje op youtube heeft gezet, deze inmiddels heeft verwijdert.
Reden om op zoek te gaan naar andere filmpjes over Amsterdam en kwam dit filmpje tegen dat door het stadsarchief is geplaatst.
Een klein stukje geschiedenis over Artis.

donderdag 8 oktober 2009

Educatie door project “Buurt en Stad”

Via een recent gelanceerde website laat het Amsterdamse Stadsarchief de geschiedenis van Amsterdam aan kinderen zien.

Hoewel gemaakt voor kinderen blijkt het ook heel leuk en leerzaam voor volwassenen te zijn. Iedereen kan via de website plekken in een wijk of stadsdeel bekijken. Een aantal foto's en verhalen van toen en nu geven een aardig beeld van de geschiedenis en de omgeving van de stad Amsterdam. Scholen kunnen met hun leerlingen en het materiaal aan de slag. De leerlingen trekken erop uit in hun eigen wijk met een (gast)docent. Op deze wijze leren de kinderen iets over hun omgeving en de geschiedenis daarvan.

De website Buurt en Stad is via deze LINK te bereiken.

Als geïnteresseerde in de Fotocollectie J.L. Scherpenisse zul je binnen het project ook een aantal foto’s van J.L. Scherpenisse aantreffen.