vrijdag 20 november 2009

Verbindingstraat, Amsterdam

Momenteel is er veel te doen over de Amsterdamse Verbindingstraat. Krakers, bewoners, het stadsdeel en de WBV Eigen Haard liggen met elkaar overhoop over bestemmingen, afbreken en buurtgevoel.

Het is altijd zeer opvallend, zodra er een relatie is tussen dit soort “tumelt” en de Fotocollectie J.L. Scherpenisse krijgen we altijd diverse vragen over de desbetreffende foto(‘s).

Sterker nog, er blijkt dan er een grote behoefte is om ook iets met de foto te doen. Verbazend, want wat heeft foto van 100 jaar geleden te maken met en item van het heden? Vaak probeer ik de relatie te doorgronden en kom dan tot de conclusie dat de foto niets met de situatie van het heden te doen heeft. Als documentatiemateriaal is zo’n foto natuurlijk uitermate geschikt maar een sentiment opwekken van “zo zag het er vroeger uit en dat mag niet vernaderen” slaat wat mij betreft de plank behoorlijk mis.

maandag 16 november 2009

www.zoekplaatjes.nl

Hoe herken je de exacte locatie op een foto?
Dit kan een een enorm monikkenwerk zijn. Voor de Fotocollectie J.L. Scherpenisse hebben we uren en uren gezocht voordat we alle locaties gevonden hadden. Maar wat kun je doen als je echt alles hebt geprobeert en je bronnen opgedroogd zijn. Één van de mogelijkheden is een breder publiek met verstand van zaken inschakelen. Zo hebben wij ooit foto 1655 op zoekplaatjes.nl neergezet. De mensen hebben uiteindelijk de plek gevonden.

Klik voor deze speurtocht op deze LINK.

dinsdag 10 november 2009

Politiepost op beeld Cruqiusweg

Laatst werd ik gebeld door een aardige, wat oudere, dame. Ze vertelde mij DIT BEELD op de website van het stadarchief had gevonden. Deze dame had reden om geintreseerd te zijn in dit beeld. Het gebouw dat erop staat heeft zij ooit gekocht en hier een café in geopend.
Wat nieuw voor mij was dat het huisje dat rechts op de foto staat een politiepost is geweest. Zo zie je maar, staads meer details over beelden komen naar voren en maatk de Fotocollectie J.L. Scherpenisse completer in zijn beschrijving.