dinsdag 29 december 2009

De beste wensen voor 2010!

De beheerder van de Fotocollectie J.L. Scherpenisse wenst iedereen een fantastisch Nieuwjaar!

dinsdag 22 december 2009

Waarom geven wij laserprints met afbeeldingen uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse GRATIS weg?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de kosten zijn om een fotoafdruk uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse te laten maken. Ons antwoord hierop is dat we dat niet zomaar doen.

De tijd die het ons kost om een goede kwalitatieve afdruk te verzorgen in vergelijking met een redelijk betaalbare prijs liggen uit verhouding. Een bijkomende complicatie is dat het gebruik van de afdrukken gelicenceerd zijn, al naar gelang het gebruiksdoel. Hierdoor zullen, vooral in toekomst naarmate de tijd verstrijkt, deze rechten niet altijd (meer) duidelijk zijn.

Zodra we doorvragen aan de persoon die behoefte heeft aan een fotoafdruk blijkt dat deze redenen vaak in de onderzoeksfeer blijkt te liggen. Er zijn mensen die speciaal geintresseerd zijn in lantaarnpalen, trams of brievenbussen of iets gelijks. Ook gebruiken mensen de beelden vaak als documentatiemateriaal voor gynealogisch onderzoek (daar heeft oma vroeger gewoond). Mensen die een film- of fotosetting uit de jaren 10 voorbereiden zijn vaak op zoek naar details over deze periode. En zo zijn er nog meer gebruiken te noemen en te bedenken.

Wij vinden dat de Fotocollectie J.L. Scherpenisse bereikbaar MOET zijn voor deze doeleinden. Ook vinden wij het een maatschappelijke taak dat de fotocollectie ontsloten moet zijn en voor iedereen toegankelijk. Veel wordt al gegeven door de fotocollectie zichtbaar te laten zijn via de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam (KLIK HIER OM DAARHEEN TE GAAN).
Voor mensen die meer willen zien dan op de beeldbank of een beeld voor bestudering in “handen” wil hebben stellen wij op verzoek GRATIS laserprints ter beschikking. Eventuele verzendkosten brengen we dan wel in rekening, mensen kunnen de laserprint ook op ons kantoor ophalen (op afspraak).

Voorbeeld van een laserprintafdruk



© J.L. Scherpenisse. Dit beeld is auteursrechtelijk beschermt. Het is zonder toestemming verboden dit beeld te kopieren of via een hyperlink elders te tonen.

vrijdag 11 december 2009

Beeld bewerken op sneltreinvaart

Het bewerken van de beelden uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse gaat gestaag door. Elke week merken we dat er minder beelden overblijven om te bewerken. Een van onze medewerkers (Nick) is hier momenteel al drie maanden full time bezig met het reproductieklaar maken van de beelden. Een monikkenwerk dat vele uren per foto in beslag neemt.

Aangezien Nick eind 2009 het bedrijf verlaat hopen we dat de meeste beelden dan klaar zijn. Hierna zullen we niet veel tijd hebben om die te besteden aan deze werkzaamheden.

vrijdag 4 december 2009

Oudste foto Albert Cuyp markt gemaakt door J.L. Scherpenisse

Vele mensen weten het niet, J.L. Scherpenisse is - naar bekend - de eerste die de Albert Cuyp markt in 1905 heeft gefotografeerd. De foto’s kun je HIER vinden.

Om deze reden zijn er ook een aantal foto’s van J.L. Scherpenisse gebruikt in het boek “100 jaar Albert Cuyp Markt” van Marcella van der Weg & Maria Douwes.

De Albert Cuyp vierde in 2005 een groots eeuwfeest, want 7 juli 1905 was het 100 jaar geleden dat de eerste standplaatsen op de de Albert Cuypstraat beschikbaar werden voor venters met handkarren. Voor het boek klikt u HIER.