zaterdag 28 augustus 2010

Fotocollectie J.L. Scherpenisse heeft nu ook een nieuwsbriefservice

Op veler verzoek hebben wij een nieuwsbrief service opgezet over de Fotocollectie J.L. Scherpenisse. Ga HIER naar de website en klik op het tabje “NIEUWSBRIEF”. Hier kunt u uw emailadres invullen en dan bent u geabonneerd op deze extra service.

zaterdag 21 augustus 2010

De Uitmarkt en het Amsterdams Historisch Museum

Op 27, 28 en 29 augustus is er weer uitmarkt!
Dit jaar vindt het plaats op het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark.

Ook het Amsterdams Historisch Museum is aanwezig op de Uitmarkt.
Wilt u meer weten over de programmering van het Amsterdams Historisch Museum? Dan is dit ook een aanleiding om de de Uitmarkt te bezoeken.

vrijdag 13 augustus 2010

Vernieuwde website HistoFun: waar geschiedenis gewoon leuk is!

Een vernieuwde site en leuk om te volgen!

Het doel van de website is om door middel van ‘fun’ de geschiedenis dichter bij de mensen te brengen waardoor er vanzelf meer betrokkenheid ontstaat bij het verleden.
Regelmatig zullen hier nieuwe artikelen worden geplaatst over van alles wat met geschiedenis te maken heeft.

Kijk eens rond en kom af en toe eens terug. Of schrijf je in op de gratis nieuwsbrief. Trouwens, als je je inschrijft op de nieuwsbrief ontvang je een gratis e-book over de Grote Kerk in Den Haag!

Buiten de website worden er diverse rondleidingen en workshops georganiseert met hetzelfde uitgangspunt. Geschiedenis toegankelijk en vooral ‘fun’ te maken.

dinsdag 3 augustus 2010

Amsterdamse binnenstad op lijst UNESCO werelderfgoedlijst

Het heeft geduurd en nu is het zover: de Amsterdamse binnenstad is opgenomen op de werelderfgoed lijst van Unesco. Het klinkt leuk, het gebied binnen de Singelgracht wordt vanaf nu beschermd door Unesco tegen vernieling en verval.

Maar wat levert het op?
Persoonlijk ben ik terughoudend en ik vraag me af of het wel zo’n goede stap is. Amsterdam heeft bewezen goed in staat te zijn de stad te beschermen. Er zijn natuurlijk min puntjes, de Wibautstraat heeft een enorme aanslag op de stad gedaan. De Weesperstraat zag er eens gelijkend uit als de Leidsestraat en de Utrechtsestraat. Gelukkig kwam het stadbestuur tot inkeer toen ze zagen wat het met de stad deed.
Een ander voorbeeld is de Stopera, door de bouw hiervan zijn heel wat straten verloren gegaan waaronder het Waterlooplein. Ook hier zie je dat de stad hersteld en de marktkraampjes hebben nu hun nieuwe plek gevonden en het gebouw is nu volledig geaccepteerd door de bevolking.

Een stad hoort te leven en te bruizen, met inachtneming van zijn geschiedenis. Hebben wij daar Unesco voor nodig?

De Fotocolectie J.L. Scherpenisse is ook aangesloten bij Unesco. De reden daarvoor is om erkenning te ontvangen dat het een belangrijke collectie is. Daar was trouwens niet veel voor nodig.

De beschrijving van de Fotocollectie J.L. Scherpenisse bij UNESCO vindt je HIER.

Meer informatie over Unesco op WIKIPEDIA.