woensdag 19 augustus 2009

Amsterdam 201 jaar Nationale Hoofdstad

Het is al weer een tijdje geleden en ik wil er nu dan toch weer eens op terugkomen.

Een stukje Nationale geschiedenis:
Nederland was sinds 1587 officieel een republiek en werd door Napoleon Boneparte getransformeerd in een koninkrijk - met een katholiek vorst aan het hoofd.
We hebben het over februari 1806. Boneparte stelde zijn jongere broer Lodewijk aan als Koning van Nederland. Op 23 juni 1806 doet Lodewijk zijn officiële intocht in Den Haag. Hier resideert hij eerst en daarna op 't Loo.

Een centralistisch koninkrijk kon niet zonder hoofdstad en daarvoor kwam maar één stad in aanmerking: Amsterdam, het economisch en cultureel centrum van het land. Voordat het zover was duurde het nog even voordat Amsterdam ook daadwerkelijk het predicaat Hoofdstad kreeg.

Amsterdam wordt de nationale hoofdstad (20 april 1808)
Op 20 april 1808 naderde een stoet vanuit het zuiden Amsterdam. Aan de rand van de stad, bij het Rechthuis van Watergraafsmeer, stond een gezelschap de stoet op te wachten. De Amsterdamse Burgemeester Jan Wolters van de Poll heette Lodewijk Napoleon met een hoogdravende redevoering welkom en overhandigde hem twee vergulde zilveren stadssleutels.

Hierna begaf men zich in een optocht naar de Dam. Op de Dam aangekomen stapte koning Lodewijk Napoleon uit zijn koets en betrad het oude stadhuis, dat hem enige weken eerder officieel als paleis was aangeboden.

Vlak na Napoleon Bonaparte zijn zwaarste nederlaag bij Leipzig in oktober 1813, ontvangt Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau een brief van de heer G.K. van Hogendorp. Hierin staat het verzoek om naar Nederland te gaan. Hij vertrekt zo snel als mogelijk en op 30 november komt hij per schip aan bij Scheveningen.

Twee dagen later presenteert Willem Frederik zich in de Nieuwe Kerk als "soeverein vorst Willem I".
Hierna bleef Amsterdam onze hoofdstad.

2008
Ondergetekende belt Het Parool met de vraag of zij iets weten over of aandacht besteden aan dit onderwerp. Het bleek hen totaal onbekend en 19 April 2008 kopte Het Parool als volgt:Hierna kwamen veel reacties los in de diverse media. Burgemeester Job Cohen en Wethouder Lodewijk Asscher moesten reageren op het feit dat Amsterdam zijn 200ste verjaardagsfeestje als Nationale Hoofdstad was vergeten.
Beloftes werden gedaan om het feest alsnog te vieren, enz, enz.

Iemand: iets gehoord? Ik nog niet in ieder geval.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten