dinsdag 22 december 2009

Waarom geven wij laserprints met afbeeldingen uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse GRATIS weg?

Regelmatig krijgen wij de vraag wat de kosten zijn om een fotoafdruk uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse te laten maken. Ons antwoord hierop is dat we dat niet zomaar doen.

De tijd die het ons kost om een goede kwalitatieve afdruk te verzorgen in vergelijking met een redelijk betaalbare prijs liggen uit verhouding. Een bijkomende complicatie is dat het gebruik van de afdrukken gelicenceerd zijn, al naar gelang het gebruiksdoel. Hierdoor zullen, vooral in toekomst naarmate de tijd verstrijkt, deze rechten niet altijd (meer) duidelijk zijn.

Zodra we doorvragen aan de persoon die behoefte heeft aan een fotoafdruk blijkt dat deze redenen vaak in de onderzoeksfeer blijkt te liggen. Er zijn mensen die speciaal geintresseerd zijn in lantaarnpalen, trams of brievenbussen of iets gelijks. Ook gebruiken mensen de beelden vaak als documentatiemateriaal voor gynealogisch onderzoek (daar heeft oma vroeger gewoond). Mensen die een film- of fotosetting uit de jaren 10 voorbereiden zijn vaak op zoek naar details over deze periode. En zo zijn er nog meer gebruiken te noemen en te bedenken.

Wij vinden dat de Fotocollectie J.L. Scherpenisse bereikbaar MOET zijn voor deze doeleinden. Ook vinden wij het een maatschappelijke taak dat de fotocollectie ontsloten moet zijn en voor iedereen toegankelijk. Veel wordt al gegeven door de fotocollectie zichtbaar te laten zijn via de beeldbank van het Stadsarchief Amsterdam (KLIK HIER OM DAARHEEN TE GAAN).
Voor mensen die meer willen zien dan op de beeldbank of een beeld voor bestudering in “handen” wil hebben stellen wij op verzoek GRATIS laserprints ter beschikking. Eventuele verzendkosten brengen we dan wel in rekening, mensen kunnen de laserprint ook op ons kantoor ophalen (op afspraak).

Voorbeeld van een laserprintafdruk© J.L. Scherpenisse. Dit beeld is auteursrechtelijk beschermt. Het is zonder toestemming verboden dit beeld te kopieren of via een hyperlink elders te tonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten