dinsdag 3 augustus 2010

Amsterdamse binnenstad op lijst UNESCO werelderfgoedlijst

Het heeft geduurd en nu is het zover: de Amsterdamse binnenstad is opgenomen op de werelderfgoed lijst van Unesco. Het klinkt leuk, het gebied binnen de Singelgracht wordt vanaf nu beschermd door Unesco tegen vernieling en verval.

Maar wat levert het op?
Persoonlijk ben ik terughoudend en ik vraag me af of het wel zo’n goede stap is. Amsterdam heeft bewezen goed in staat te zijn de stad te beschermen. Er zijn natuurlijk min puntjes, de Wibautstraat heeft een enorme aanslag op de stad gedaan. De Weesperstraat zag er eens gelijkend uit als de Leidsestraat en de Utrechtsestraat. Gelukkig kwam het stadbestuur tot inkeer toen ze zagen wat het met de stad deed.
Een ander voorbeeld is de Stopera, door de bouw hiervan zijn heel wat straten verloren gegaan waaronder het Waterlooplein. Ook hier zie je dat de stad hersteld en de marktkraampjes hebben nu hun nieuwe plek gevonden en het gebouw is nu volledig geaccepteerd door de bevolking.

Een stad hoort te leven en te bruizen, met inachtneming van zijn geschiedenis. Hebben wij daar Unesco voor nodig?

De Fotocolectie J.L. Scherpenisse is ook aangesloten bij Unesco. De reden daarvoor is om erkenning te ontvangen dat het een belangrijke collectie is. Daar was trouwens niet veel voor nodig.

De beschrijving van de Fotocollectie J.L. Scherpenisse bij UNESCO vindt je HIER.

Meer informatie over Unesco op WIKIPEDIA.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten