dinsdag 3 mei 2011

Nieuwe aflevering Geschiedenis van Noord, Verhuizingen van Ajax en DWV

Ajax is opgericht in 1900 en speelde aanvankelijk in Amsterdam Noord. Later, in 1907 verhuisde Ajax naar de Watergraafsmeer.
De voetbalclub speelde hierna nog regelmatig oefenwedstrijden in Noord, onder andere tegen schoolteams uit de dijkdorpen Buiksloot en Nieuwendam.

Een aantal jongens uit Nieuwendam richten in 1912 de voetbalclub DWV op. In 1934 moet DWV voor de zevende keer in 22 jaar verhuizen, het voetbalveld moet plaatsmaken voor de aanleg van de Rijksstraatweg richting Leeuwarden.
In 1933 is de Afsluitdijk opengegaan.

Op sportpark Elzenhagen speelt DWV al 45 jaar.
Verhuizing naar de Volewijckers op sportpark Buiksloterbanne, aan de andere kant van het kanaal, is op den duur een mogelijkheid. Het is de bedoeling dat Sportpark Elzenhagen een woonwijk gaat worden, maar de bouw hiervan is tot nader order uitgesteld. Volgend jaar bestaat DWV honderd jaar.

Dit alles en nog veel meer is te lezen in de nieuwe aflevering over de geschiedenis van Noord, een initiatief Museum de Noord.
Klik HIER voor alle afleveringen over de geschiedenis van Noord.
Klik HIER voor aflevering 9 over de verhuizingen van Ajax en DWV.

Aflevering 9 van de geschiedenis van Amsterdam Noord bevat een fraaie voetbalfoto van de Nieuwendammerham uit 1912 van J.L. Scherpenisse.
Johannes Leendert Scherpenisse (1888-1966) fotografeerde Amsterdam van 1905 tot 1913.
Het Stadsarchief vergelijkt Scherpenisse met Jacob Olie en George Hendrik Breitner.
De collectie wordt beheerd door kleinzoon Peter Scherpenisse.
Meer informatie over de Fotocollectie J.L. Scherpenisse.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten