zaterdag 23 april 2011

Stoomlocomotieven serie SS 601-612 en 651-680 (NS 6500 en 8100)

DIt is de waanzinnige titel van een boek dat is samengesteld en geschreven door Paul Henken en uitgegeven door Uitgeverij Uquilair. Het gaat over een aantal series rangeerlocomotieven die door de Staatsspoorwegen werden gebruikt. Je kan het boek bekijken op de website van de uitgever.

Gedetailleerd wordt de geschiedenis van deze locomotieven beschreven, vanaf de eerste levering tot waar zij uit de running zijn gehaald. Bouwtekeningen, aantal verreden kilometers, alles dat maar te achterhalen was is samengebracht tot een mooi document. Dat deze machines een grote rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de spoorwegen is enorm duidelijk.

Wat heeft dit met de Fotocollectie J.L. Scherpenisse te maken?
De reden dat ik dit onderwerp behandel is tweeledig. Ten eerste is er een foto uit de Fotocollectie J.L. Scherpenisse gebruikt in dit boek. Klik HIER om de foto te bekijken. Het bijschrift in het boek luidt: Op 26 Januari 1909 begeeft een loc uit de reeks 651-660 zich met enkele wagens op de brug over de Oosterdoksluis in Amsterdam.
De tweede reden is om aan te geven hoe ingewikkeld het is om een omvangrijke collectie te beschrijven. De verschillende onderwerpen zijn vaak enorm specifiek. Hoe kom je erachter welk type locomotief er op de brug over de Oosterdoksluis aan het rijden is? En in hoeverre is dat belangrijk?
Het is belangrijk, hoe meer er bekend is over datgene dat er zich op een foto zich afspeelt, hoe meer het verteld over de geschiedenis en wat er zich ooit heeft afgespeeld. Als beheerder en beschrijver van een fotocollectie moet je zo exact en kernachtig als het maar kan zijn. Vandaar ook dat een uitgave van een boek over locomotieven een enorme aanvulling is op de beschrijvingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten