dinsdag 22 september 2009

De Hudson herdenking in 1909

In 1609 voeren de eerste Nederlanders de Hudsonrivier op.

In 1909 is zowel in Amsterdam als in New York de tocht van Henry Hudson, toen 300 jaar geleden, op een grootse wijze herdacht. Het Hoogtepunt van de Amsterdamse herdenking was de bouw van een replica van “de Halve Maen”, het schip van Henry Hudson.
De replica is gebouwd door de scheepsbouwer De Vries Lentschop op zijn scheepswerf ‘Het Fort’ te Nieuwendam. Van de bouw van het schip is naar mijn weten weinig bekend, ik vond enkel wat fragmenten die verhaalde dat de kiel op 29 oktober 1908 werd gelegd en het schip 15 april 1909 te water ging. Hierna werd “de Halve Maen” over het IJ naar de Amsterdamse binnenstad versleept. Onderstaande foto van J.L. Scherpenisse laat dit mooi zien.

© J.L. Scherpenisse. Dit beeld is auteursrechtelijk beschermt. Het is zonder toestemming verboden dit beeld te kopieren of via een hyperlink elders te tonen.

Hierna is het schip verscheept naar New York waar hij op 22 juli 1909 aankwam. Het schip is daar als geschenk van de Nederlandse bevolking aan de Amerikanen aangeboden. In New York werd dit gevierd met een grote optocht met praalwagens, waarbij de hele stad feestelijk verlicht was.

Inmiddels bestaat de replica van de Halve Maen niet meer, deze is afgebrand in 1931. Momenteel vaart er weer een replica van de Halve Maen rond in de wateren bij New York, maar deze is van later tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten